- Skads sognearkiv

Gå til indhold

Hoved menu:

                                 Skads Sognearkivs historie.
Historien om Skads Sognearkiv starter med et møde på skolen i 1972, hvor førstelærer Chr. Bruun holdt et foredrag om skolehistorie. Der blev også snakket om lokalhistorie, og det gav stødet til at 3 damer fra sognet, Ella Hansen, Erna Prahl og Ingrid Schmidt gik i gang med optegnelser til en gårdhistorie. De besøgte Byhistorisk Arkiv i Esbjerg og Landsarkivet i Viborg og afskrev folketællingslister for alle gårde i Skads sogn fra 1787 til 1906 og fandt frem til hvem og hvornår, der var blevet handlet med de enkelte matrikler tilbage til udskiftningen i 1795. Et enormt arbejde der, da det senere blev skrevet ind på computer, resulterede i 300 A 4 sider.
Mødet resulterede også i, at man begyndte at se sig om efter et lokale til et sognearkiv. Det viste sig at være meget vanskeligt, og det så ud til at tanken måtte opgives, men da tilbød Henning Hundebøl, at arkivet kunne benytte hans kælderrum, indtil der dukkede noget bedre op.
I 1998 blev der så med hjælp fra Esbjerg Byhistorisk Arkiv sat hylder op og anskaffet skrivemaskine og computer m.m. og der kom gang i registreringen af de arkivalier, der allerede var afleveret i forbindelse med Jens Kjeldsen Holms indsamling af de gamle ting, der nu kan ses i foyeren i Energien.
Der kom efterhånden flere afleveringer, så der var nok at gøre for det første arkivudvalg, der bestod af Erna Prahl, Finn Ryneld, Jens Lønne og Gudmund Poulsen. Desværre døde Henning Hundebøl i 2005, og da huset blev solgt måtte arkivet flytte. Det lykkedes heldigvis at få lov at indrette et rum til arkivet i Aktivitetshuset i Skads og i løbet af sommerferien blev arkivet flyttet derop.

Fra 1. januar 2020 er arkivet flyttet til "Energien" på Skads skole

Der er sket en løbende udskiftning, så holdet nu her i 2020 består af Jens Jørgen Lønne, Svend Ove Pedersen, Kjeld Nordby, Margit Storm Tangaa og Birthe Marianne Clemmensen.
Arkivets motto er: Vi passer på historien. Så inden i smider gamle dokumenter, billeder og lign. væk, er det en god idé at komme forbi arkivet eller en af udvalget. Det er også muligt at få taget en kopi, hvis man gerne vil beholde originalen.

 
 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu